FARM HOUSE

Located on a working farm near Margaret River, a family home was designed for the next generation to work the property. With an exposed site, it was critical that the climactic conditions were controlled and utilised to maximise winter warmth and summer cooling.

Designed as two pavilions, skewed to create one intimate courtyard and another that is more open and expansive, the scheme separates the communal living &utilities from the sleeping areas while providing a number of protected outdoor spaces for use at different times of the year. Spaces are designed to capture and moderate light, accentuate the sequence of spaces and provide a range of qualities that respond to the use of each space.

Careful consideration is paid to the positioning and choice of materials to maximise the passive solar performance and thermal comfort of the house. The thick rammed earth walls are arranged in a ‘radiator’ formation through the middle of the pavilions which helps to maintain a comfortable consistent temperature, while highly insulated frame walls are utilised for the external walls.

The use of raw zincanneal and concrete against rammed earth and timber provide physical & aesthetic warmth with a sense of grounding the building to it’s site & context. This robust house is designed to handle hard work farming life while retaining the softness and warmth of a family home.